Zorgeloos op vakantie?

Zorgeloos op vakantie?

Het wintersportseizoen nadert weer met rasse schreden. Voor velen is de kerstvakantie hét startschot voor een sportieve skivakantie in de bergen. Daarom brengen wij je enkele tips zodat je zorgeloos kan vertrekken naar de bergen voor een weekje sneeuwpret.

  1. Skiën = sporten

Skiën is een uitputtende sport, zeker als je het een week aan een stuk doet. Als je normaal niet echt sport, doe je er goed aan om een vijftal weken voordat je vertrekt je conditie op peil te stellen. Tijdens het skiën gebruik je spieren in je benen die je normaal niet gebruikt, dus het is een goed idee om die te verstevigen, anders raak je misschien geblesseerd.

Een gemakkelijke oefening voor wie geen tijd heeft om te sporten is eenvoudigweg de trap te nemen, in plaats van de lift of roltrap. Het is niet alleen goed voor je conditie, je traint er je ook beenspieren mee. Andere eenvoudige oefeningen zoals een aantal keer tien kniebuigingen per dag of je tenen optrekken helpen je ook om fit op de latten te staan.

  1. Bescherming

Zorg ervoor dat je beschermd bent tegen zowel de koude als tegen de zon. Het is belangrijk dat je skipak de wind en de koude buiten houdt en je lichaamswarmte binnen houdt. Doe daarvoor meerdere lagen kledij aan en zorg voor thermisch ondergoed. Zorg er ook voor dat je kledij vocht niet te lang vasthoudt. Tijdens de inspanning begin je te zweten en als je kletsnat aan het skiën bent, koel je sneller af.

Ondanks dat het koud is in de bergen, moet je je ook beschermen voor de zon. De witte sneeuw reflecteert de zonnestralen en de UV-straling is sterker doordat je je op grote hoogte bevindt. Daarom is het belangrijk dat je je insmeert met zonnebrandcrème. Ook een skibril met UV-bescherming is essentieel, anders loop je de kans om hoornvliesontsteking, ofwel sneeuwblindheid, op te lopen.

  1. Verzekeringen

Een ongeval zit in een klein hoekje, zeker als je van een berg aan het glijden bent. Daarom is het belangrijk dat je in orde bent met je mutualiteit. Neem zeker je Europese ziekteverzekeringskaart mee, zodat de ziekenhuizen in het buitenland kunnen verifiëren dat je verzekerd bent. Je mutualiteit dekt echter niet alles dus het is ook een aanrader om een reisbijstandsverzekering af te sluiten. Een reisbijstandsverzekering dekt meerdere zaken, zoals bijvoorbeeld een annulatie bij gebrek aan sneeuw of tussenkomst voor redding- of zoekacties.

  1. Reisapotheek

Een reisapotheek is belangrijk voor elke trip die je onderneemt. Standaardmedicijnen zoals pijnstillers en middeltjes tegen diarree, misselijkheid en reisziekte horen thuis in elke reisapotheek, naar waar je ook trekt. Voor een wintersportvakantie voeg je daar best gel tegen spierpijn en zwachtels voor verstuikingen aan toe.

Veel wintersportplezier,

Snowdream Wintersportvakanties!